fredag 13 april 2012

Grekisk påsk

Nu får vi säga Glad Påsk igen fast på grekiska. Det är inte dåligt att få möjlighet att fira högtider vid flera tillfällen. När de infaller samtidigt kan man ta de bästa traditionerna från båda kulturerna och mixa ihop till något bra.
Det är stora förväntningar denna vecka innan påsk. Hemmen ska vara storstädade, det ska bakas och äggen ska målas. De ska helst handlas fina kläder som ska bäras för kyrkobesöken.
Häromdagen åkte jag med svägerskan till Aten för att handla på oss kött, bl.a. lammkött inför påskdagen. Priserna på det mesta är billigare inne i Aten. Det gick knappt att gå inne i saluhallen, så mycket folk var det. Lammen hängde på rad. Det var som en tävling mellan handlarna vem som var slugast, man får inte slappna av om man ska handla. De ser precis vem som går att lura eller ungefär som tullpersonalen som ser vem som har för många liter med i bagaget. Jag tror det står "lättlurad"  på min panna.

Från bussen gick vi igenom kvarter som har rustats upp och blivit jättefina. När mörkret faller kommer nattfolket fram och det livas upp med tavernor, Tziporadiko och barer m.m.


Sen har vi den andra verkligheten runt hörnet

2 kommentarer:

  1. Älskar översta bilden...hjärtat skar sig vid synen av den andra. :(

    Vilken grym verklighet.

    SvaraRadera
  2. Det är två kvarter emellan bilderna, jobbigt.

    SvaraRadera