måndag 5 mars 2012

Påsk

28/4 2011
Det var länge sedan och jag hoppas att den eländiga bloggtorkan håller sig borta nu. Vi är ju ofta i Korfos och där har vi inget internet och som sagt, dagarna bara rinner iväg. Snart nalkas ljuva maj i Sverige, här har vi haft maj länge, länge. Påsken i Korfos var jättefin och vädret likaså. Det var 24 år sedan som vi firade påsk i Grekland. Natten till långfredagen klädde en del kvinnor Jesus kista med blommor i kyrkan. Vi gick till kyrkan på långfredagskvällen och med tända ljus gick vi alla i ett tåg runt i byn efter Jesus klädda blomkista och prästen som sjöng. Det var väldigt vackert, nu är jag inte religiös men det är ändå trevligt med dessa procedurer som pågår under påsken.
Under påskafton förberedde vi köttet och grillplatsen inför påskdagen då festen börjar. Vid halv tolv på påskaftons kväll gick vi till kyrkan igen. Strax innan tolvslaget delas det heliga ljuset ut (som flygs in från Jerusalem) och man tänder från varandras ljus. Prästen kommer ut och ropar att ” Kristus är uppstånden”
och folket instämmer.
 
Fyrverkerier och bomber exploderar och alla pussas o kramas. Nu är fastan bruten och enligt tradition äts en soppa på inälvorna från lamm eller get som ska grillas på påskdagen.
Det är bra för magen om man har fastat i 40 dagar så inte magen får en chock när det ska ätas kött. Men i Andreas släkt äter de soppa på kött eller kyckling sån tur är.
Vi åt kycklingsoppa som var hur god som helst. Vi fick besök på långfredagen av en kusin med familj, tre små pojkar i ålder 9, 6 år och en liten plutt på 7 månader, så ni kan förstå att det blev livat. De var överlyckliga och sprang ut och in genom alla dörrar hela dagarna. Det är väl dags att börja vänja sig, för tänk när vi får besök av TVÅ små busungar snart.
Grillningen kom igång redan vid niotiden på söndag morgon. Vi hade köpt en bergsget på 10 kilo, så den behövde några timmar för att bli genomgrillad. Runt om i byn rök det från allas grillar och det osade gott. Den höga musiken som spelades överallt blandades med röken och skapade en härlig atmosfär. I grannhuset slogs klackarna i taket och porslin som brakade i golvet. På söndagskvällen åkte våra gäster hem och vi städade undan på en timme och sedan sov vi gott den natten.
Som vanligt har vi fiskat, joggat och promenerat och jag gick på sparrisjakt och fick en bra bunt men nu var det på sluttampen. Det har börjat torka upp i markerna så sakta, så det är kanske på sin höjd en månad till som jag kan roa mig i naturen. Sedan får man flämta i skuggan och svalka sig med något gott i glaset. Allt har sin tid, som man brukar säga.
Ikväll åker vi till Korfos igen, vi ska dit och ”Maja” (första maj), vi stannar några dagar så jag kommer med rapport nästa vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar