måndag 5 mars 2012

Sjukvård

10/8 2011
Tillbaka till Magoula igen och nu lite fler dagar. Tyvärr har det blivit dåligt med bloggandet, internet i Korfos krånglar mycket och jag fick en timme på en hel vecka. Då gällde det att läsa nyheter och andra ”viktiga sidor”.
Vad ville jag med att säga att Andreas har blivit bättre utan tabletter? Jag skulle ha knackat trä (skalle) när jag sa det, tyvärr blev det sakta sämre. Då tog Andreas kontakt med sjukhuset för att se om läkarna har en annan diagnos eller samma som läkarna i Sverige. Han ska få en full ”check up” med magnetröntgen för hela kroppen och knoppen. Nu har han blivit INLAGD och ska ligga inne några dagar för att genomföra undersökningarna. Vi bor en kilometer från sjukhuset! Vad är det för fel att boka upp patienter för en viss tid för undersökning?! Neej, här är det först till kvarn. Han har fått dropp också och vi frågade varför, svaret var att så gör vi här!
Frågor är inte populära, när jag frågar sjuksköterskorna det ena och det andra så är det på order av doktorn för hon vet ju inget. Är man inte ”frisk” när man hamnar på sjukhus måste man ha en person som hjälper till. Här finns ingen som byter i sängen och tar hand om patienten. Då får man hyra en person som gör det. Han har en rumskompis och den stackaren kan knappt röra sig, dottern kunde inte vara kvar så hon bad Andreas att mata honom. Mentaliteten är svår att förlika sig med, i Sveriges sjukvård blir du oftast omhändertagen. Här finns inte ödmjukheten och de struntar i om du dricker tillräckligt, ligger i avföring eller äter. Antagligen är det därför alla får dropp, man dör inte av vätskebrist i alla fall.
Men i Sverige är det bara ekonomi, du kommer aldrig i närheten av olika undersökningar som säkert skulle hjälpa många människor att få en riktig diagnos. Då måste man ha privatförsäkring. Ja ni ser, det är för- och nackdelar överallt.
Idag har vi haft 39 grader i skuggan och det blir lika imorgon. Förhoppningsvis blir Andreas utsläppt i slutet på veckan så vi kan åka till Korfos.
Det var så roligt när Tassos och Anders var här. De hade fullt sjå med att hinna med att simma, snorkla, fiska och roa sig lite på kvällen. Varje morgon väckte vi dom ganska tidigt så de inte skulle förlora dagen. Vi åkte också ut illegalt med vår nya båt!
Dimitra växer och allt flyter på som det ska. Hon har haft massor av besök från Sverige och fått presenter från släkt och vänner. Hon och Manolis har flyttat till ett tvåvåningshus och bor nu på bottenplan med trädgård. Datum för förlossning är 18 oktober, oftast blir det två- tre veckor tidigare när det är tvillingar. Åh, vad vi väntar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar